Ma van Pest Megye Napja!

//Tóth Gábor
pestmegye_diszpolgar_elismeresek_pestmegyehu_20201204

forrás: pestmegye.hu

Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja. Pest-Pilis-Solt vármegyét 361 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. A most díjazottak között dunavarsányi szervezet is van.

A Pest Megyei Közgyűlés közleménye szerint most a megye újjászületésére emlékezünk, és közösségünk ünnepét tartjuk meg, a megye 187 településéről érkező emberekkel és mindazokkal, akikhez különleges kapcsolat fűz bennünket.

Ezen a napon elismerésben részesítik azokat, akik hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, az átlagon felüli teljesítményekre.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott a Dunavarsányi Népdalkör és Citera Együttes részére.

A Pest Megyei Önkormányzat ismertetője szerint „Kovácsné Rácz Edit 1974-ben alakította meg néhány jó torkú énekesből és citerát megszólaltatók közösségéből az első népdalkört lakóhelyünkön. A mintegy tíz évnyi alapozó tevékenységet az együttes két meghatározó citerása, Beregszászi Károly és leánya, Tünde vette át, akik maguk közül választották ki Szikora Ferencné Marikát, aki mintegy 45 éve együtt vezeti a népdalkört.”

Az elismerést a Népdalkör tagjainak Dunavarsány polgármestere adja majd át.

A díjazottak teljes névsorát itt érheti el. Idén a járvány elleni védekezés nem tette lehetővé a Megyenap megrendezését, így a díjazottak később vehetik át személyesen a kitüntetéseket.

(pestmegye.hu)