Különleges műszerrel les be az útmenti fák belsejébe a Magyar Közút

//Tóth Gábor
magyar-kozut-fakopp1-mk_20201124

forrás: Magyar Közút

Az országban számos közutat szegélyeznek gyönyörű fasorok, melyeket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utak karbantartásán túl különös gonddal óv. Egy úgynevezett Fakopp 3D nevű műszert használnak, hogy felmérjék állapotukat.

A készülék segítségével mindössze a kérgen ejtett pár apró szúrással 3D-s képet kapnak a fa belső állapotáról, áll a Magyar Közút közleményében. Egy gumikalapáccsal ütik meg a fatörzset, és az így keletkező rezgéshullámokat dolgozza fel a szerkezet. Az eszköz segít megállapítani, hogy a láthatóan még nem károsodott egyedek valóban egészségesek-e, vagy a kis mértékben károsodott fák esetében van-e már belső károsodás is. Ha nem, akkor elegendő az elszáradt faágakat eltávolítani, ezzel is biztosítva, hogy egy-egy fa minél hosszabb ideig gazdagítsa környezetünket.

forrás: Magyar Közút

Alapvetően olyan fák vizsgálatára alkalmazzák ezt az eljárást a szakemberek, melyeken ránézésre látszik valamilyen egészségkárosodás, de nem olyan jelentős mértékű, hogy az önmagában indokolná a kivágást, továbbá idős fasorok állapotváltozásának figyelésére is alkalmas.

(Magyar Közút Nonprofit Zrt.)