A gyermekjogok világnapja van

//Berényi Attila
gyermekbantalmazas-kampany_unicef_mav_20201120

fotó: MÁV

Az ENSZ Közgyűlése – mintegy 10 év előkészítő munka után – 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt. Ez a nap azóta a Gyermekjogok Világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat. A témára különleges helyszíneken, például a tömegközlekedésben hívják fel a figyelmet ma.

A Gyermekjogok Világnapján a MÁV és a VOLÁNBUSZ ismét csatlakozik az UNICEF kampányához. November 20-án a MÁV és a VOLÁNBUSZ forgalmasabb budapesti és szolnoki állomásain gyerekhangok szólnak az utasokhoz és ismertetik velük a gyerekek jogait.

A gyermekjog-üzenetek Budapesten a Nyugati-, Déli- és Keleti pályaudvaron, Kelenföld és Kőbánya-Kispest vasútállomáson, a HÉV Batthyány téri állomásán, a VOLÁNBUSZ Népliget-, Újpest-városkapu és Stadion autóbusz-állomásokon, valamint a szolnoki autóbusz-állomáson szólalnak meg a hangosbemondókban.

Országosan mintegy 125 motorvonat és személykocsi kijelzőjén látható az idei kampány plakátja, amely a gyermekbántalmazás jeleinek felismerésére hívja fel a figyelmet.

Novemberben az UNICEF Magyarország az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampánnyal hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége. Országszerte láthatók a kampány plakátjai, a www.unicef.hu/bantalmazas oldalon pedig a feliratkozó érdeklődők ingyenes online mesterkurzus segítségével ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak mindazoknak, akik a megoldás részei szeretnének lenni és fontosnak érzik, hogy véletlenül se menjenek el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjukban állhat megvédeni.

(UNICEF, MÁV-csoport)