Éjféltől már az utcán is kötelező a maszk

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh
A miniszterelnök a köztévében a szerda éjféltől (2020.11.11. 00.00) életbe lépő, korlátozó intézkedésekről beszélt, és ismertette a koronavírus járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos információkat. Bejelentette a kötelező közterületi maszkhasználatot is.

Orbán Viktor elmondta, hogy a korábban bejelentett intézkedések életbe lépnek. A szerdától érvényes rendelkezésekről itt írtunk.

Ezek között ott van az este 8 és hajnali 5 óra között érvényes kijárási tilalom is. Ezt a rendelkezést azzal finomította a kormányzat, hogy a kutyatartók ez idő alatt is kivihetik az utcára kedvenceiket, írja a kormány.hu. A részletszabályokat az önkormányzatok alkotják meg. Más szabályok mellett gyülekezési tilalmat vezetnek be, bezárják a felsőoktatási kollégiumokat, a rendezvények is tilosak.

December végén, január elején érkezhet az első vakcina szállítmány az unióba. Orbán Viktor szerint ez a mennyiség az egészségügyben és a közrend fenntartásában résztvevők oltására lesz elég, tömeges oltás ellátás áprilisban várható.

A kormányfő az M1-nek adott exkluzív interjújában azt mondta, hogy előírták a kötelező maszkhasználatot, ez szintén szerda éjféltől hatályos.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Orbán Viktor szerint Ausztria mintáját követik, és úgy látja, hogy most ott van Magyarország, ahol ők egy héttel ezelőtt jártak. Közölte, sokat gondolkozott az új korlátozásokon, de ha nem szigorítottak volna, a tanácsadói szerint 50 százalék lett volna az esélye, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart, ami nagyon kevés, túl nagy volt a kockázat.

Beszélt arról, hogy a középiskolás gyerekeket nem szabadságra küldték, hanem digitális oktatásban vesznek részt. Az általános iskolások továbbra is járnak majd suliba. Orbán szerint ez azért fontos, mert a szüleiknek meg kell adni a lehetőséget, hogy munkába járhassanak.

A kormányfő korábban közösségi oldalán egy rövid videóban jelezte, hogy aláírta a szigorításokról szóló kormányrendeleteket.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

(MTVA, kormány.hu, Orbán Viktor / Facebook)