Az orr alatt hordott maszkért is büntetés jár a fővárosban

//Tóth Gábor
helyes-maszkhasznalat_matol_freepik_20200918

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Mától érvényesek azok az új, szigorúbb szabályok, amelyekről a járvány elleni védekezés jegyében döntött, még hétfőn a Fővárosi Közgyűlés.

A rendelkezés értelmében a taxik, tömegközlekedési eszközök, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett – a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Erről itt írtunk korábban.

A szabály az, hogy aki ezeken a helyeken egyáltalán nem, vagy nem megfelelően visel maszkot, azt 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A szabályszegőket minden esetben felszólítják a helyes maszkviselési előírások betartására.

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik.

A megfelelő maszkviselés az, amikor a szájat és az orrot egyaránt takarja az eszköz. Büntethető az, aki nem viseli, vagy a könyökén, az álla alatt hordja, de az is akinek csak a szája van takarva, az orra nem.

A fővárosban érvényes szabályokat itt találja meg.

(budapest.hu)