A szórakozóhelyeknek, de a vendéglátóhelyeknek is zárniuk kell hétfőtől, este 11-kor

//Berényi Attila
vendeglatas-reszeletek-23h_freepik_20200918

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Megjelent az a kormányrendelet csomag, amelyben a koronavírus járvány elleni védekezés friss óvintézkedéseiről, korlátozásairól van szó.

A Magyar Közlönyben kihirdetett rendelkezésekről nagy vonalakban eddig is tudni lehetett, hiszen a miniszterelnök videó üzenetben jelentette be szerdán, erről itt olvashat. Ám a részletek most derültek ki.

Orbán Viktor eredetileg arról beszélt, hogy a szórakozóhelyeknek kell bezárniuk, ám kiderült a korlátozás a vendéglátóhelyekre is kiterjed. Azaz a rendelet hétfői (2020.09.21) hatályba lépését követően 23 óra után nem lehetnek nyitva az éttermek, bárok, kocsmák, sörözők vagy borozók sem, egészen reggel 6-ig. Azt engedik, hogy élelmiszert elvitelre árusítsanak. A zenés-táncos rendezvényekre, szórakozóhelyekre ugyanúgy kiterjed a korlátozás, függetlenül attól, hogy nyilvános, vagy zártkörű eseményt tartanak, zárt vagy szabad térben. Amíg nyitva lehetnek, addig sem tartózkodhat a személyzettel együtt 500 főnél több ember ezeken az eseményeken.

Kiterjesztette a kormány a maszkhasználati kötelezettséget is, amely innentől kezdve minden 6 éven felülire vonatkozik. Így hétfőtől a boltokon és a tömegközlekedési eszközökön kívül kötelező az orrot és a szájat egyszerre fedő eszközt viselni a múzeumokban, könyvtárakban, közművelődési és kulturális intézményekben, postákon, ügyfélszolgálatokon, egészségügyi intézmények teljes területén, szociális intézményekben. Utóbbi két helyen a bent fekvő betegekre vagy ellátottakra ez a kötelezettség nem terjed ki.

A maszkhasználati kötelezettség betartását a kormányhivatalok, a kereskedelmi hatóság és a rendőrség is ellenőrizheti.

Az üzletek esetében szabályszegőt első alkalommal figyelmeztetik, második alkalommal akár egymillió forint büntetés is kiszabható, a harmadik alkalommal akár az adott boltot is bezártathatják, sorozatos visszaeső üzlet esetén akár egy évre is. Ezeket a büntetéseket akkor ússza meg a bolt, ha a maszkviselést elutasítót kizavarja az üzletből, vagy ha ennek az érintett nem tett eleget, akkor rendőrt hív.

Az iskolákba, óvodákba (azaz a köznevelési intézményekbe) 2020. október 1-től a diákokat, a pedagógusokat és az ott dolgozókat kivéve más nem léphet be. A szülők a gyerekeket, kizárólag maszkban (!), a testhőmérséklet-mérési pontig kísérhetik.

A kormány rendelete értelmében, az úgynevezett PCR-teszt maximum 19.500 forintba kerülhet. Ezen fölül az eddig 14 napos hatósági házikarantén idejét 10 napra rövidítették.

(Magyar Közlöny)