Nem kap táppénzt, aki külföldről hazatérve két hétig karanténba kényszerül

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / travnikovstudio
Egy egészen friss kormányrendelet okoz most sokaknak meglepetést. Közben egyre határozottabban kérik a hatóságok, hogy aki tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint

„az a biztosított, aki magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségű országból Magyarország területére beutazik, és akire a beutazásakor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek.”

Márpedig aki nem keresőképtelen, annak nem jár táppénz sem. Az országokat július 15-én sorolták három kategóriába a járványhelyzet alapján, miszerint a sárga és piros jelölésű országból hazautazóknak két hét karanténba kell menniük. A másik lehetőség, hogy tesztet csináltatnak az érintettek, és ha negatív (sárga országból érkezőknek egy pirosból 2 db teszt kell), akkor elhagyhatják a karantént. Persze ez sincs ingyen.

forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A mintavételezésre felhatalmazott intézmények listáját ide kattintva éri el.

Közben Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere egy Facebook-posztban kért mindenkit arra, hogy tartsa be a távolságot és hordjon maszkot, mert csak csütörtökön 45-tel nőtt a fertőzöttek száma.

Security Check Required

null

Tudatosságot kér a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is. Galgóczi Ágnes a közrádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi koronavírusos esetek családi, közösségi járványokhoz kapcsolódnak, ezért fontos, hogy aki felső légúti tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az allergiától eltérően koronavírus esetén láz és köhögés, valamint általános gyengeségérzet, rossz közérzet is jelentkezhet. Háziorvosát ebben az esetben telefonon keresse meg. Akik kockázati csoportba tartoznak, gondolják meg, hogy külföldre utaznak-e, és járjanak utána, hogy az adott országban milyen szabályok vonatkoznak a Magyarországról érkezőkre! – javasolta.

 

(Magyar Közlöny, Karácsony Gergely/facebook, MTI, Nemzeti Népegészségügyi Központ)