Járványügyi intézkedési protokollt kapnak az iskolák

//Tóth Gábor
iskolakezdes_freepik_andrey_20200811

Képünk illusztráció, forrás: freepik / andrey

Hagyományos tanévkezdésre és tanrendre készül a kormány és az iskolák, de folyamatos egyeztetés kezdődik. Ennek része egy eljárásrend összeállítása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy hamarosan megkapják a tanintézmények az előírt protokollt arra az esetre, ha helyi szinten megugranának a fertőzöttségi adatok.

A tárca a lap kérdésére azt írta, hogy:

„A tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatait széles körű szakmai együttműködésben elemeztük, és a tapasztalatok alapján történik a felkészülés a következő tanévre.”

A teljes körű iskolabezárást, ami márciusban indult, nem lehet megismételni – vélekedett a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy az elsősök személyes kapcsolatfelvétel nélkül, digitálisan kezdjék el az iskolát. A felsőbb évfolyamokon a változó ciklus lehet a megoldás, amelyben helyet kap a személyes kontaktus, például egy új anyagrész megkezdésekor, utána viszont a pedagógusok kiadhatják a témához kapcsolódó feladatokat otthoni munkavégzésre.

Nagy gond, hogy a tanév rendjéről szóló rendelettel a mai napig nem találkoztunk – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke. Szerinte a világos iránymutatás sürgős lenne, mert az egy-két héten belül esedékes tanévnyitó értekezleteken az igazgatóknak már tudniuk kell, hogy mire készüljenek.

 

(Magyar Nemzet)