Egyre drágább a tojás

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A vásárlók is érzik a pénztárcájukon, hogy a tojás ára egyre csak kúszik felfelé. Az év első 28 hetében mérettől függetlenül, azaz átlagosan 12,5 százalékos a drágulás az egy évvel korábbihoz képest.

A Világgazdaság összeállítása szerint, melyet a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira támaszkodva közölt, már a csomagolóhelyen 27,1 forintos darab árra jön ki a tojás – átlagosan, és ez drágul tovább, mire a vásárlóhoz kerül.

Ez még részben a koronavírus hatása, ami leginkább a húsvét előtti két-három hétben kicsúcsosodó keresletbővülésben jelentkezett – mondta a lapnak Major Zsolt, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) alelnöke. A szakértő hozzátette, hogy a madárinfluenza is hat az árakra. A hatalmas károkat okozó járvány a tojóágazatot elsősorban azért érintette, mert a korlátozás alatt álló területeken tilos volt a telepítés, így májusban sok telepen nem tudtak új állományokat termelésbe állítani. Ezzel gyakorlatilag egy átmeneti hiány lépett fel, ami felfelé srófolta az árakat.

A Dunaharaszti piacon sem olcsó a tojás. Szerkesztőségünk heti árkörképében legutóbb 39–69 Ft/db árat tapasztalt, mérettől függően.

 

(Világgazdaság, dho)