„Őslakosok” kontra „beköltözők”! Vácott megtalálták a megoldást

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / rawpixel
A Budapest vonzáskörzetéhez tartozó települések lélekszáma folyamatosan nő. Az agglomerációs közösségekben ezzel együtt állandó probléma az „őslakosok” és a „beköltözők” szembenállása. Vácott úgy döntöttek: minden ott élő helyi! Egy rendezvénysorozattal segítenek az újaknak, hogy valóban így érezhessék.

A „Budapest Környéke” cikkében emlékeztet, hogy az agglomerációs településeket összefogó különböző facebook csoportokban bármikor fellángolhat a vita a tősgyökeresek és a frissen odaköltözöttek között. Előbbiek úgy érzik, évtizedes múltjuk okán több joguk van, míg utóbbiak elvárásaikat igyekeznek érvényesíteni.

Prof. Dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára a lapnak elmondta, hogy a betelepülők egy része kevésbé vesz részt a közösségi életben, mint azok, akik folyamatosan és hosszabb ideig ott laknak. Azt azonban látni kell, ha valaki az agglomerációban lakik és naponta jár be Pestre dolgozni, akkor ez rendkívül sok idejét viszi el, ezért még ha szeretne is részt venni a közösségi életben, egyszerűen nem biztos, hogy belefér az idejébe – mondta.

Vác polgármestere, Matkovich Ilona közösségi oldalán tudatta, hogy létrehozzák a „Vác a tiéd!” rendezvényt. Erre elsősorban az új polgárokat invitálták, de bárki előtt nyitott volt.

„Francia testvérvárosunk mintájára indítottuk el ezt a hagyományteremtő rendezvényt, mert azt szeretnénk, hogy nálunk senki ne érezze magát „gyüttmentnek”, hanem mielőbb igazi otthonra leljen ebben a csodaszép városban.”

 

(Budapest Környéke)