Már rajokban támadnak a szúnyogok

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / sutflak
Néha már szabadtéren elviselhetetlen a szúnyogok folyamatos támadása. Bár a napokban a katasztrófavédelem gyérítette az állományt, de úgy tűnik a vérszívók nem adják fel. És támadnak a tigrisszúnyogok is.

Kedden volt szúnyog-gyérítés Dunaharasztin, erről itt írtunk. A siker vegyes, mert elég csak közelebb menni a bokrokhoz, már jönnek is a kis zümmögő élősködők. Ennél is idegesítőbb, amikor éjszaka az ember fülébe duruzsolnak, és alvás helyett ilyenkor csak saját magát üti mindenki.

Az index egy elég részletes összeállításban foglalkozik azzal, hogy miért is van ennyi szúnyog. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt megnövekedett a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A legtöbb a pocsolyákban, pangó vizekben kel ki. A védekezés szinte folyamatos. Ha egyébként pontosan szeretné tudni, hogy mikor és hol végeznek gyérítést a katasztrófavédelem által megbízott vállalkozások, akkor itt táblázatos formában találhatja meg az adatokat.

Irtás ide vagy oda, sokan vakaródzunk, sőt egyre többen számolnak be olyan csípésekről, amelyek bedagadnak, napokig éktelenkednek a bőrön. Az elkövető pedig nem más tigrisszúnyog. Ez az alfaj nemrég jelent meg Magyarországon, és láthatóan elég jól érzi magát. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete most felméri, hogy merre lelhetőek fel ezek a kifejezetten kellemetlen vérszívók. Ebben a lakosság segítségét kérik. Ide kattintva érhető el a „szúnyog projekt”. Azt szeretnék, hogy jelentse Ön is, akár GPS koordinátákkal, élőhelyre vonatkozó adatokkal, pontos dátummal, hogy hol látott, vagy érzett tigrisszúnyogot.

Hogy miről ismeri fel ezeket a finoman szólva is ellenszenves jószágokat?

A tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban. Az imágók (azaz a kifejlett rovarok) fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter.

 

(index, MTA, katasztrófavédelem)