Bevezetés a demokráciába – nyári tábor Szigetszentmiklóson

//Berényi Attila
tabor-bev-demokr_szszmiklos_varos_onkorm_20200623

Ülést tart a szigetszentmiklósi „Bevezetés a demokráciába” gyermektábor testülete a városházán, Nagy János polgármester vezetésével. forrás: Szigetszentmiklós város hivatalos oldala / facebook

A demokrácia alapjaival már egészen kis korban meg lehet ismerkedni. Sőt nem is árt, hiszen még a felnőttek jó részének sem teljesen világos, hogy miként születnek a döntések, amelyek meghatározzák az életünket. Szigetszentmiklóson a kicsiknek szerveztek a témában nyári tábort, „Bevezetés a demokráciába” címmel.

A Szigetszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központ szervezte a tábort, amelyben általános iskolás gyerekek ismerhetik meg egészen közelről a demokrácia alapjait. Nagy János polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy a fiatalokat vendégül látták a városházán. Megnézték a nagytermet, ahol a képviselő-testületi ülés zajlik egyébként. Nemcsak kipróbálhatták például a szavazógépeket, hanem belekóstolhattak a képviselők munkájába. A polgármester azt kérte a gyerekektől, mondják el, szerintük mi lenne a számukra legfontosabb fejlesztés a városban. Volt aki a játszótereket említette, más a Jégcsarnok felépítését szorgalmazta. Ezt követően a többi gyermek javaslatai mellett kellett érvelniük, indokolniuk annak fontosságát.

Szigetszentmiklós város hivatalos oldala

Szigetszentmiklós is csatlakozik a Magyar Kerékpáros Klub, Innová… ciós és Technológiai Minisztérium, valamint az aktív Magyarország kampányához, melynek jelmondata: „Ha menned kell valahova, inkább bringázz!” Az egészség megőrzésében jelentős szerepe lehet a kerékpáros közlekedésnek, hiszen nem csak az emberek közvetlen találkozását és esetleg fertőző felületek érintését kerüli el, de a testmozgással jelentősen erősítheti az immunrendszert, valamint a mentális nehézségeket is oldhatja.

Kipróbálhatták milyen a polgármester székéből vezetni az ülést, és megnézhették az irodáját is, ahol egy-egy kép is készült róluk. A táborozó hét igencsak érdekes eseménnyel zárul majd, hiszen a résztvevők pénteken megválasztják a gyermek polgármesterüket, akinek vezetésével, ugyancsak a városháza nagytermében egy saját képviselő-testületi ülésen vehetnek majd részt.

Nagy János polgármester tájékoztatása szerint az idén még szervez a Szigetszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központ hasonló tábort.