Elbúcsúzott az Operatív Törzs

//Berényi Attila
Az Operatív Törzs záró, online sajtótájékoztatója 2020.06.17., forrás: Magyarország Kormánya / Facebook
Az elmúlt hónapokban a mindennapok része volt, hogy a televízióban megjelent az Operatív Törzs hármasa. Most bejelentették, hogy véget ér a napi tájékoztatók sorozata.

Gál Kristóf rendőrszóvivő a szerdai utolsó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével véget érnek az Operatív Törzs ilyen eseményei. A testület tovább működik a háttérben.

Müller Cecília országos tisztifőorvos, Lakatos Tibor ezredes, Kiss Róbert rendőr alezredes is elbúcsúzott. Az Operatív Törzs 113 napja működik, amelynek ügyeleti központjában a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a terrorelhárítás, az Idegenrendészeti Főigazgatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium dolgozik együtt.

Az operatív törzs ügyeleti központja 14 ezer ügyben járt el a szervezet megalakulása, február 5. óta – ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője a szerdai online sajtótájékoztatón, tudósít az MTI.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány leküzdése érdekében folyamatosan elemezték a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A többi között összegezték a kontaktkutatásokat, nyilvántartották a házi karanténra kötelezetteket, a fertőzött egészségügyi dolgozók és honvédelmi alkalmazottak, a rendelkezésre álló lélegeztető gépek számát, a védőeszközök mennyiségét.

Az ügyeleti központ zöld számán 18 765 hívást fogadtak, 64 674 lakossági e-mailre válaszoltak és több mint száz alkalommal álltak ki a sajtó elé – tette hozzá a rendőr ezredes, aki abból az alkalomból összegzett, hogy befejeződik az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóinak sora.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. június 17.)

Magyarország Kormánya was live.

Az utolsó tájékoztatón elmondták, hogy Pest megyében jelenleg még 128 aktív esetet tartanak nyilván, és 93 halálos áldozat volt.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos álláspontja szerint hazánkban azért nőtt lassan a fertőzések száma, mert időben hozták meg a szükséges intézkedéseket.

Gál Kristóf rendőrszóvivő zárásként a megköszönte a netes mémgyárosoknak, hogy „elképesztő magasságokba” emelkedtek az Operatív Törzsről szóló netes tartalmakkal. Megköszönte a közvetítések folyamán dolgozó háttér munkatársak szerepvállalását is, és azt is elmondta, hogy Müller Cecília a kezdetek óta a saját ruhatárából öltözött.

 

(MTI, index, FB/Magyarország Kormánya)