Feloldották az egész országban a tűzgyújtási tilalmat

//Tóth Gábor
tuzgyujtas-pest-megye_freepik_alenalitvin_20200530

Képünk illusztráció, forrás: freepik / alenalitvin

A korábban minden megyére érvényben volt a külterületeken a tűzgyújtási tilalom, mivel nagyon száraz volt a tavasz. Az elmúlt napok csapadékosabb időjárása miatt azonban feloldották a korlátozást. Ne feledje, Dunaharaszti belterületén továbbra is TILOS a kerti gaz és hulladék égetése!

A dunántúli és északi térségben már kedden megszűnt a tűzgyújtási tilalom, ekkor azonban az alföldi régióban még megmaradtak a korlátozások. Ám szombattól már minden térségben feloldották a korlátozást, közölte a NÉBIH.

2020. május 30-tól tehát ismét az ország teljes területén engedélyezett a tűzrakás, de természetesen csakis a szabályok, előírások betartása mellett. A Nébih ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is érvényes, hogy erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, szélcsendes időszakban, úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

FONTOS! Dunaharasztiban helyi rendelet tiltja a kerti hulladék, és gaz égetését! A bográcsozás, vagy grillezés természetesen megengedett!

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

 

(NÉBIH)