Budapesten és Pest Megyében is újraindultak a közlekedési vizsgák

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Az ország minden részében ismét megkezdődtek a közlekedési vizsgák és utánképzések, miután már mindenütt lehetővé vált ezek szervezése. Az egyes helyszíneken a jelentkezések függvényében hirdetik ki az első időpontokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.

A korlátozó intézkedések feloldásával összhangban már múlt hét pénteken megkezdődhetett a Pest megyei vizsgák szervezése, áll a tárca közleményében.

A gördülékeny eljárás érdekében a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. minden ügyfélszolgálata az eredeti nyitvatartási rend szerint várja az autósiskoláktól érkező vizsgajelentéseket, a pályaalkalmassági vizsgálatra jelentkező ügyfeleket.

A vizsgák és vizsgálatok szervezésénél előnyt élveznek azon ügyfelek, akik korábban már rendelkeztek időponttal, de azt a vészhelyzeti korlátozások miatt a vizsgaközpontnak le kellett mondania.

A társaság a továbbiakban is csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés – maszk és kesztyű viselése – tette hozzá az ITM.

A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározat könnyebbséget ad a jogosítványok kiadásánál. Ugyanis a rendelkezés szerint „a járművezetésre jogosító okmányt az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzéséről vagy annak megszerzése alóli mentességről szóló igazolás nélkül ki kell adni.” A rendelet május 22-én hatályba is lépett és a veszélyhelyzet végéig marad érvényben.

Hirják Tibor a Dunaharasztin is működő Hirják Autósiskola tulajdonosa szerkesztőségünknek elmondta, a Szigetszentmiklósi vizsgaközpont hétfőn nyitott ki, amely Pest megyéhez tartozik. A tényleges elméleti vizsgák szerdán (2020.05.20) kezdődtek újra. A vizsgaterem alapvetően 15 fős, ám a járványveszély miatt egyszerre csupán 8 fő lehet bent. Így több napon szerveznek most vizsgákat, több helyszínen. A vizsgára az udvaron kell várakozni, ahonnan a vizsgabiztos egyenként hívja be az embereket. Megerősítette, hogy mindenki számára kötelező a maszk és kesztyű használata. Az elméleti vizsgák résztvevőinek és az ügyfélszolgálaton megjelenteknek ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyben azt jelentik ki, hogy nem jártak külföldön, és tünetmentesek. Ez utóbbi érvényes a forgalmi vizsgákra is.

A gyakorlati vizsgák a jövő héttől indulnak teljes létszámú bizottságokkal.

Aki megbetegszik, de lefoglalt időpontja volt és a vizsgadíjat is befizette, az költségmentesen kap majd új időpontot. De azok is előnyt élveznek, akiknek a veszélyhelyzet alatt volt időpontjuk.

A szakember tájékoztatása szerint azonban még nem tudni mi lesz azokkal, akiknek a korlátozások ideje alatt járt le vizsgáztatásra szánt türelmi ideje. A jogszabály szerint a tanulónak a KRESZ tanfolyam megkezdése után egy éven belül ugyanis sikeres elméleti vizsgát kell tennie, ez után pedig 2 év van a sikeres forgalmi vizsgára. Az autósiskolák így most a felügyeletüket ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium állásfoglalására várnak.

 

(MTI, dho)