Járvány szempontból már Pest megyét is a vidéki megyékhez hasonlóan kezelik

//Berényi Attila
pestmegye-videkszint_kormanyinfo_fb_20200514

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2020.05.14-én, forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Pest megyét most már a többi megyével azonosan kezelik, Budapest vonatkozásában hétfőtől lépnek életbe az enyhítő döntések, ezekről még a héten döntenek.

A kormány minden, a járványügyi védekezéssel kapcsolatos intézkedés előtt széleskörű konzultációt folytat – mondta a miniszter. Gulyás Gergely szerint az általános szabályokon nem lazítanak, viszont a Pest megyei adatok a vidékiekhez közelítenek, ezért Pest megyét most a többi megyéhez hasonlóan kezelik. Ami Budapestet illeti, itt a főpolgármesterrel, a polgármesterekkel történő konzultáció után az operatív törzs dönt arról, milyen szabályok lesznek hatályban hétfőtől, áll az atv tudósításában.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: vidéken és Pest megyében maximum 200 fő részvételével június elsejétől rendezhető esküvő és lakodalom.

A vidéken érvényben jelenleg érvényben lévő korlátozásokról itt írtunk korábban.

A vidékre vonatkozó szabályok a következők:

  • mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.
  • A boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak vidéken
  • Az idősek bolt és piac látogatási korlátozásának rendjétől a települési önkormányzat is rendelkezhet, és eltérhet a rendelettől.
  • UPDATE: A Gulyás Gergely a 2020.05.14.i kormányinfón a megyékre vonatkozó enyhítéseket ismertetve hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják, de a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás megengedett.
    Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – mondta. (mti)

 

(atv, dho)