Madarak és fák napja

//Berényi Attila
Több mint 100 éves a madarak és fák napjának hagyománya, de a hatályos természetvédelmi törvény is május 10-et jelöli meg az ünnepre.

1902-ben megszületett a hasznos madarak védelméről szóló párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Ma is minden évben megünnepeljük. Az iskolákban, óvodákban hívják fel a gyerekek figyelmét az erdő és az állatvilág kapcsolatára, a természet szépségére és az ember életében játszott szerepére, valamint a természetvédelem fontosságára, most az online térben.

Feketerigó, forrás: dho

Erre a napra időzítették az állami és magán erdőgazdaságok, hogy online videósorozatot indítsanak. A filmek az erdőgazdaságok Facebook-oldalain és az Országos Erdészeti Egyesület Youtube-csatornáján lesznek elérhetők – közölte az Agrárminisztérium sajtóosztálya az MTI-vel.

A rendhagyó erdei iskolai foglalkozások célja, hogy a gyerekek a jelenlegi helyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, valamint segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. A sorozat első videójában a madarak és a fák kapcsolatát mutatja be a Pilisi Parkerdő Budakeszi Vadasparkjának erdőpedagógusa. A Madár konyha a fákon és a fák körül című foglalkozást az Országos Erdészeti Egyesület közösségi oldalán éri el.

A tervek szerint a tanév végéig naponta egy-egy, 15-20 perces online ismeretterjesztő anyagot megosztanak az interneten. Az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban szó lesz többek között a nyomolvasásról és nyomkeresésről, gyógynövényismeretről, a fákról és az erdei vizek útjáról. Megtanulhatnak a gyerekek papírból fecskét hajtogatni, megismerkedhetnek a madárgyűrűzéssel, valamint az év fájával és madarával. A videók mellett az erdőgazdaságok megoldandó feladatokat, rejtvényeket, egyéb erdei iskolai tartalmakat is feltöltenek a saját közösségi oldalukra.

(MTI, Wikipedia)