Orbán: leghamarabb a jövő hét végén enyhülhetnek a kijárási korlátozások térségünkben

//Tóth Gábor
adatforrás: koronavirus.gov.hu / térkép: freepik / dho
A miniszterelnök szokásos, péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában többek között arra is kitért, mikor várható a korlátozások enyhítése Budapesten és Pest megyében.

Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy az orvosok, virológusok, tudósok mind óvatosak ebben a kérdésben. A kormányfő szerint csak korlátozottan és fokozatosan lehet enyhíteni. A politikus rögzítette, hogy ezen a héten nem lesznek enyhítések, jövő héten vizsgálják majd meg az aktuális helyzetet, és ennek függvényében fognak dönteni a további intézkedésekről.

„A tudósok, orvosok mind azt mondják, hogy Budapesten és Pest megyében várjuk meg, amíg csökken a halálozások aránya és száma, addig ne enyhítsünk. Erre legközelebb jövő hét végén kerülhet sor.”

Korábban a szerkesztőségünknek nyilatkozó Pánczél Károly, térségünk országgyűlési képviselője is azt mondta, hogy reményei szerint, leghamarabb május 18-ától tud majd lazítani a korlátozó intézkedéseken a kormány Budapesten és Pest megyében. (A Pénczél Károllyal készült interjút itt olvashatja el.)

A kormányzat hivatalos tájékoztató oldala, a koronavírus.gov.hu oldal mai (2020.05.08.) adatai szerint 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg. Ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma, 865-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő. Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. Pest megyében szám szerint 420, míg Budapesten 1552 fertőzöttet tart nyilván a tájékoztató felület.

(MTI, koronavirus.gov.hu, dho)