Bebukott a „kamupamut”

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: 123rf / David Pereiras
A home office, azaz az otthoni munkavégzés idejében a legtöbben kényelmes cuccokat viselnek. Ezek jó esetben pamutból készülnek. Éppen ezért ellenőrizte az ilyen termékek minőségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. 100 százalékban pamutként forgalmazott háztartási textíliákat, főként ágyneműket és alvóruhákat elemeztek, volt olyan amelyik nagyon elbukott.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-nek eljutatott közleményében hangsúlyozta, hogy az ellenőrzéseken 40 textilterméket, többek között ágyneműhuzatot, lepedőt, törölközőt, hálóingeket, férfi, női és gyermek pizsamát, egyrétegű bébi hálózsákot vizsgáltak. Sokan ugyanis ilyen ruhákat használnak az otthoni munka, vagy tanulás ideje alatt is. A korábbi tapasztalatok alapján a 100 százalékos pamut termékekkel kapcsolatos problémák a leggyakoribbak, ezért foglalkozott éppen ezekkel az árucikkekkel a labor.

A pamut természetes anyag, de előállítása drága, míg a műszálaké lényegesen olcsóbb, miközben a gyártás és a képződő hulladék jobban szennyezi a környezetet. A pamut viselése, használata kellemesebb a bőrnek, nedvszívó- és szellőzőképessége nagyobb.

A tájékoztatás szerint az eredmények szerint összesen 12 termék nem elégítette ki a rájuk vonatkozó követelményeket. Négy kifogásolt termék egyáltalán nem tartalmazott pamutot, másik nyolc pedig csak „mutatóba”, ezek döntő részben poliészterből készültek. A vétkes cégek ellen eljárást indítottak.

 

(MTI)