A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja van

//Berényi Attila
emleknap_magyar_holokauszt_freepik_shandor_gor_20200416

Cipők a Duna-parton emlékmű, fotó: freepik / Shandor Gor

Az Országgyűlés 2000-ben hozott döntése alapján 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját.

Arra emlékezünk ilyenkor, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Az emléknapon megemlékeznek a csaknem hatszázezer magyar, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra, írja a Holokauszt Emlékközpont.

A kormány honlapja szerint a járványügyi helyzetre tekintettel idén online emlékeznek meg. Az MTI-nek eljutatott közlemény szerint a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján csütörtöktől az emléknaphoz kötődően a következő tartalmak válnak elérhetővé: Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről és Klacsman Borbála történész beszélgetése Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel.

Emellett elérhetővé tesznek több dokumentumfilmet. Így Ámos Imre, az Apokalipszis festője című alkotását. Meg lehet nézni az Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére című dokumentumfilmet; a Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben – a debreceni zsidóság története című alkotást. Ez utóbbit ide kattintva tekintheti meg.

Szintén közzétesznek néhány napra több mozifilmet. A Saul fia című Oscar díjas alkotást itt éri el. A Jób lázadása című film, továbbá a Sorstalanság a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube csatornán tekinthetők meg.

 

(MTI)