Aki nem felvételizik, halaszthatja az érettségit

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / arrow-smith
Az egészségvédelmi szabályok betartásával, de megtartják az érettségi vizsgákat, ezt az oktatási akciócsoport javasolja. A kormány hozza majd meg a végső döntést. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív törzs tájékoztatóján kijelentette, amennyiben nem romlik a járványügyi helyzet, akkor május 4-én, megkezdődhetnek az írásbeli érettségi vizsgák.

Az érettségi azért nem törölhető, vagy halasztható el a szakpolitikus szerint, mert az egyben felsőoktatási felvételi vizsga is. Ha nincs százalékos eredményt hozó érettségi akkor sok szakon nem lehet méltányos módon a teljesítmény alapján rangsorolni a jelentkezőket, és akkor felvételit kellene szervezni, erre viszont a felsőoktatási intézmények nincsenek felkészülve.

Ezért az oktatási akciócsoport azt javasolta, hogyha járvány helyzetben van rá mód akkor érdemes az érettségit megszervezni. Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell, ez 30 000 jelentkezést érintene.

Ha a kormány is úgy dönt, kizárólag írásbeli vizsgákat tartanak, szóbeli csak azon tárgyak esetében lehet, amelyeknél nincs írásbeli. Az iskolákban, megfelelő elkülönítés mellett írják majd meg a diákok az érettségi dolgozatokat. Az államtitkár szerint ezzel a módszerrel 14 nap alatt végezni lehetne az érettségivel, ami a legkevesebb kontaktussal járna.

Aki viszont nem felvételizik felsőoktatási intézménybe, az dönthet úgy, hogy nem most vizsgázik, hanem majd a következő tanévben.