Az Állami Számvevőszék az önkormányzatok korrupció elleni védettségét értékeli

//Tóth Gábor
szamvevoszek_dokumentum_freepik_jes2ufoto_20200331

Képünk illusztráció, forrás: freepik / jes2ufoto

Az Állami Számvevőszék a következő két hétben minden magyarországi önkormányzattól bekéri azt a 26 dokumentumot, amely alapján értékeli az önkormányzatok korrupció elleni védettségét – közölte a számvevőszék kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek: még tavaly év végén jelentette be az ÁSZ, hogy az összes magyarországi önkormányzatnál értékelni fogja az önkormányzat korrupció elleni védettségét, azaz a hivatalok integritását, 2020 elején pedig tájékoztatták az önkormányzatot, milyen dokumentumokat kérnek be. Ez összesen 26 olyan hatályos dokumentumot jelent, amelyeknek folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, ugyanis ezek biztosítják az önkormányzat működésének szabályozottságát.

Az ÁSZ hozzátette: az év elején bejelentett digitális adatbekérések ütemezetten folynak, az ÁSZ a következő hetekben minden magyarországi önkormányzattól bekéri az előre jelzett dokumentumokat.

Azt írták, az értékelések során az ÁSZ célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése, végső soron pedig az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van a szabálykövetésnek és rendezettségnek, ugyanis „a rendkívüli állapot kiemelt korrupciós, illetve szabálysértési kockázatot jelent”.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt esztendőben vizsgálta át Dunaharaszti Önkormányzatának működését. Akkor javítanivalót találtak például a belső kontrollban, az adatvédelemben és a korrupció elleni védelemben. A vizsgálat eredményéről itt írtunk bővebben. A képviselő-testület foglalkozott is az észrevételekkel. Az ülésről szóló beszámolót itt találja meg.

 

(MTI, dho)