Újabb 6 ponttal bővül a gazdaságvédelmi program

//Berényi Attila
Share on print
Share on email
Újabb 6 ponttal bővül a gazdaságvédelmi program
Az Operatív Törzs ülése után most a miniszterelnök adott jelentést az országnak a koronavírus elleni küzdelemről, és a hazai helyzetről. Ebben szerepeltek a már múlt héten közölt gazdasági intézkedések új elemei is.

A Miniszterelnök teljes tájékoztatóját itt tekintheti meg:

Orbán Viktor bejelentései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján

Orbán Viktor bejelentései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 23., hétfő

 

A frissen bejelentett kormányhatározatok szerint:

  • további 81 ezer kisvállalkozó mentesül a kata fizetése alól. Közöttük lesznek a fodrászok, a humánegészségügy dolgozói, szerelők, a járóbeteg-ellátásban dolgozók, a testedzéssel foglalkozók, az időseket és fogyatékosokat ellátók, de a teljes listát egy külön kormányrendeletben sorolják fel.
  • A március előtti katás adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elég lesz a veszélyhelyzet utáni negyedévben befizetni,
  • adómentességet kínálnak a médiaszolgáltatóknak,
  • felfüggesztik a kilakoltatásokat és a tartozás miatti lefoglalásokat,
  • az adóvégrehajtásokat szintén felfüggesztik,
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyest, gyedet meghosszabbítják.

A szabályozás részleteit egy kormányrendelet tartalmazza majd.

A miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztési moratóriumot kapnak, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították. A múlt csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek esetében THM plafont jelöltek meg, amely a mindenkori jegybank alapkamatot maximum 5 százalékponttal haladhatja meg. A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkáltatói járulékait nem kell befizetni, a dolgozók járulékát csökkentették. Emellett a veszélyhelyzet alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztását.

 

(hvg)