Országosan megjelent a járványbűnözés

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. A szervezet az MTI-nek adott tájékoztatójában óvatosságra szólított fel.

Garamvölgyi László, a testület kommunikációs vezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre Lakatos Tibor, a törzs ügyeleti központjának vezetője megerősítette: megjelentek azok a csalók, akik megpróbálnak valós biztonságot nem nyújtó termékekkel kereskedni.

A kiadott figyelmeztetés szerint jellemzően vidéki kistelepüléseken dolgoznak a házaló csalók, akik nemhogy silány minőségű árut, bóvli termékeket próbálnak eladni az embereknek, de ezek az áruk akár veszélyesek is lehetnek az egészségre. A Bűnmegelőzési Tanács azt kéri Öntől is, hogy ne álljon szóba házalókkal, ne vásároljon tőlük semmit, de ha felbukkannak értesítse a rendőrséget!

Ha többen érkeznek árusítani a házhoz, legyen körültekintő, mivel amíg az egyik eladó leköti a figyelmét, a másik akár besurranó tolvajként az értékeiktől is megfoszthatja Önt – mutatott rá.

Az internetes bűnözésről szólva Garamvölgyi hangsúlyosan kérte, hogy a koronavirus.gov.hu portálról szerezzenek az állampolgárok hiteles információt, mert megjelentek kamu weboldalak is a járvány terjedésével kapcsolatosan. Ezek mögött pedig adathalászok is lehetnek, ezért ezeken az oldalakon senki ne adja meg a személyes adatait, főleg ne a banki adatait.

 

(MTI)