Most nem a bandázás, hanem az otthoni tanulás időszaka jön

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Elkészült a digitális oktatásról szóló módszertani útmutató, valamint az önkormányzatok visszakapják azon jogkörüket, hogy bölcsődék és az óvodák nyitvatartásáról maguk döntsenek. Ez az Operatív Törzs ülése utáni tájékoztatón hangzott el.

A sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán, köznevelését felelős államtitkár részletesen ismertette a hétfőtől életbe lépő, úgynevezett „Tantermen kívüli digitális munkarendet”. A politikus hangsúlyozta, hogy az iskola nem bezár, csak máshogyan kell oktatni, méghozzá távolról, digitálisan. Az intézmény igazgatóknak be kell járniuk, a tanárokra ez csak akkor érvényes, ha otthonról – digitális eszközök hiányában – nem tudnak tanítani. A gyerekek otthonról tanulnak majd.

Azt ajánlják, hogy maximum kiscsoportos felügyeletet biztosítsanak gyermekeiknek a szülők, azaz csak pár gyermek legyen együtt, de ők is otthon, szomszédoknál, barátoknál. A felügyeletet NE idősekre, vagy a nagyszülőkre bízzák, mert ők a járványban kiemelten veszélyeztetettek.

„Nem a bandázás, nem az összejárás időszaka következik most, hanem szigorú otthonmaradás.”

A gyermekétkeztetés továbbra is önkormányzati feladat marad. Az iskolaépületeket nem zárják be, tehát ahol van konyha, ott lehet főzni, de az étkezőket nem lehet tömegesen használni.

A kormány rövidesen közzéteszi azt a módszertani útmutatót, amely az otthoni oktatás kereteit szabályozza.

Fontos, hogy az önkormányzatok visszakapják azon jogkörüket, hogy maguk döntsenek az óvodák és a bölcsődék bezárásáról. Dunaharaszti Operatív csoportjának vezetőjeként, dr. Szalay László polgármester, még tegnapi közleményében tudatta, hogy hamarosan döntenek az óvodák és a bölcsődék ügyében. Az erről kiadott tájékoztatót itt éri el.

Azon gyermekeknek, akikre szüleik semmilyen módon nem tudnak vigyázni, a tankerületek által kijelölt helyeken fognak vigyázni, de szigorúan kiscsoportos keretek között.