Virágot vesznek az adóellenőrök

//Tóth Gábor
nav_viragosok_freepik_mistefuni_20200303

Képünk illusztráció, forrás: freepik / mistefuni

Az úgynevezett adótraffipax szolgáltatás lényege az, hogy az adóhatóság előre közli, hol és milyen ellenőrzésekre lehet számítani. Ezen a héten Nőnapi ellenőrzés sorozatot indít a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pest megyei igazgatósága. Ez azt jelenti, hogy főleg a virágárusokat ellenőrzik.

A közlemény szerint a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztattak társadalombiztosítási bejelentését. Persze mindez nem zárja ki azt, hogy máshol ne jelenhetnének meg a NAV-osok.

Sőt, a béren kívüli juttatásokra is jobban rá néznek a következő időszakban. A tájékoztatás szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert.  Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg.

Nagyjából 2 ezer olyan céget azonosítottak be, akik az ilyen ügyekben érintettek lehetnek, így ügyükben kiemelt vizsgálatot kezdeményeztek. Ezek a revíziók kiemelten a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményekre és a béren felüli, adózatlan jövedelmekre irányulnak.

 

(NAV)