Déli Körvasutat ígérnek a Fővárosban

//Tóth Gábor
Jelenetkép, forrás: Déli Körvasút - vasút a városban c. videó / facebook
A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legutóbbi ülésén támogatta a Déli Körvasút projektet, ami lényegében egy vasút lesz Budapesten belül.

A fejlesztés célja, hogy több elővárosi vonat tudjon bejönni az agglomerációból Budapestre, a vasút az új megállók és új kapcsolatok révén nagyobb szerepet vállalhasson, versenyképessé válhasson Budapest közlekedésében. Hosszú évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatokkal az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja – közölte a BFK azok után, hogy a főváros és a kormány közös városfejlesztési fóruma elfogadta a beruházást, jelentette be a napokban közöségi oldalán Vitézy Dávid.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt írja, ha megvalósul a fejlesztés, akkor 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok, összekötve az érdi, budaörsi és környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval. A projekt révén a vasút sokkal versenyképesebbé válhat, így pedig Budapest jelentős közúti forgalomtól és ennek révén légszennyezéstől mentesülhet.

A fejlesztés részleteit egy látványos videóban ismertetik.

(facebook/BFK)