Ma a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk

//Tóth Gábor
Képünk illuzstráció, forrás: freepik / tutatama
Hazánkban először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól az Országgyűlésben.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében, emlékeztet a wikipédia.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

A kormány mai, hivatalos programját ide kattintva éri el. A középiskolák mindegyikében megemlékeznek ma Kommunizmus áldozatairól.

 

(wikipedia)