Tovább támad az influenza

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / vgstockstudio
A Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentése szerint országosan 2020. február 3. és 9. között 34 900 fő, az előző hetinél 16,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Budapest, továbbá Győr-Moson-Sopron és Pest megye kivételével valamennyi közigazgatási területen emelkedett a fertőzés gyanújával orvoshoz fordulók száma. Ez nem azt jelenti, hogy térségünkben nincs új beteg, hanem éppen azt, hogy bár nem gyorsult a járvány terjedése, de a korábbi intenzitással fertőz a kórokozó. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest megyében 536 volt az említett időszakban.

A betegek 36,7%-a 0-14 éves gyermek, 33,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,0%-a, 7,0%-a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb, áll az ÁNTSZ jelentésében.

Budapesten jelenleg 20 kórházban van érvényben az influenza járvány miatt valamilyen szintű látogatási korlátozás. A teljes listát itt éri el.

Fontos, ha úgy érzi megbetegedett, ne menjen közösségbe, így akadályozhatja a kór terjedését. Érdemes egyébként a háziorvosával is telefonon egyeztetni, mielőtt személyesen felkeresi. Így akár időpontot is foglalhat, és akkor kevesebbet kell várakoznia. De ha a doktor úgy látja, akkor dönthet úgy is, amellett, hogy ágynyugalomra inti, felmenti az orvoslátogatás terhe alól. A gyógyszereit pedig fel tudja írni akár távolról is, ugyanis receptjei a patitkák számára felhő alapon is hozzáférhetőek. Ilyenkor a gyógyszerész a személyi igazolványát és a tb kártyáját kéri el Öntől. Az e-receptről itt érhet el részletes tájékoztatást.