Ismét riasztást adtak ki a viharos erejű szél miatt

//Berényi Attila
omsz_figyelmeztetes_ciara_20200210

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Már a múlt heti széllökések is sokat romboltak, most újabb ciklon ér el bennünket. Ez egyébként a Ciara nevet viseli, és vasárnap Nyugat-Európában már jelentős károkat okozott.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi médiában megjelent figyelmeztetése szerint hétfőn még a Dunántúli megyékben alakulhat ki romboló erejű szél. Ez a hidegfront hajtotta időjárási jelenség kelet felé haladva eléri az egész országot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy 70-90 km/h széllökésekre kell készülni. Pest megyére narancs színű, azaz másod fokozatú riasztást adtak ki. Ez 90 km/h erejű szelet jelez előre.

Az OKF azt írja: a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő. Azt ajánlják, hogy ebben az időben tudatosan védekezzen: zárja be a nyílászárókat, vigyen fedett helyre minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsa az elektromos berendezéseket, készüljön fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyja felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha teheti, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt éri a szélvihar, viselkedjen nyugodtan és körültekintően: keressen védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerülje a fákat, védje a szemeit, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjon. A kisgyerekeket fokozottan védje a széltől. Hagyja el járművét – áll a katasztrófavédelem figyelmeztetésében -, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítse meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívja a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!