Több méteres vízszintemelkedés várható a Dunán

//Tóth Gábor
vizallas_duna_pixabay_LubosHouska_20200204

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Lubos Houska

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint egy árhullám vonul le, de árvízvédelmi készültségre egyelőre nem kell készülni térségünkben.

Az OVF közleménye szerint, amelyet az MTI adott közre: ez a vízmennyiség egy alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek, ezért – legalábbis a most következő 6 napban – nem kell számítani komolyabb fokozat elrendelésekre.

Tájékoztatásuk szerint a főbb magyarországi vízfolyások fontos vízgyűjtő területein hétfőn reggelre sokfelé hullott területi átlagban is számottevő mennyiségű csapadék, jellemzően eső formájában. A meteorológiai előrejelzések szerint a csapadékos időjárás a következő 48 órában is folytatódik, a jelzett lehűlés miatt a keddtől hulló csapadék már vegyes halmazállapotúnak ígérkezik.

A jelentős (három nap alatt területi átlagban a Duna bajor, osztrák területein, a Tisza kárpátaljai részein, valamint a Szamos és a Körösök vízgyűjtőin 60-70 millimétert is meghaladó mennyiségű) csapadék, helyenként kiegészülve a meleg idő miatt keletkező, nem túl jelentős mennyiségű olvadékvízzel, sokfelé számottevő vízszintemelkedést okozott, illetve várhatóan okoz majd a következő napokban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az „előrejelzések jelentős mértékben a még le nem hullott csapadék előrejelzések alapján készültek, valamint arra, hogy a keddtől várhatóan vegyes halmazállapotú csapadék hatásának figyelembe vétele törvényszerűen megnöveli az előrejelzések bizonytalanságát”.

 

(MTI)