Életveszélyes a szabadvizek jegére merészkedni

//Tóth Gábor
jegrol-mentes-gyakorlat_Foto_Somogy_MKI_20200202

Fotó: Somogy MKI

Veszélyessé vált a jégréteg a tavakon, az olvadás miatt. A következő napokban pedig tovább romlik a helyzet, mert jön a kora tavaszias idő, akár 17 fokkal.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet, hogy jelenleg tiltott a szabadvizek jegére menni. Ha valaki ennek ellenére cselekszik, akkor 50-ezer forintig terjedő helyszíni bírságot kaphat. Súlyos esetben pedig szabálysértési eljárás is indulhat, amelyben akár 150-ezer forintos pénzbírság is kiszabható, írja az atv.hu.

A katasztrófavédők figyelmeztetése szerint, ha valaki alatt beszakad a jég, az a legfontosabb, hogy ne essen pánikba, feküdjön fel a vízfelszínre és minél hamarabb próbáljon kicsúszni a lék melletti jégre.

Ha mással történik baleset, azonnal hívni kell a segélyhívót, és csak akkor szabad a bajbajutott közelébe menni, ha a saját testi épségünket nem veszélyezteti. Egy a bajba kerülnek nyújtott faággal lehet a legegyszerűbben segítséget nyújtani.

A biztonságos jégréteg 10-12 centi vastagságú, ez azonban csak tartós, -10 fok körüli hidegben alakul ki. Erre a következő napokban esély sincs, hiszen kora tavaszias idő lesz még a folytatásban is, hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője.

 

(atv)