Hivatalosan is influenzajárvány van

//Tóth Gábor
influenza-jarvany_freepik_prostooleh_20200129

Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh

A Nemzeti Népegészségügyi Központ orvosok részvételével tart fenn megfigyelő szolgálatot már hosszú hetek óta. A frissen beérkezett adatok szerint az elmúlt héten rohamosan kezdett terjedni a fertőzés, és átléptük a járványküszöböt hazánkban.

Az ÁNTSZ oldalán elérhető jelentés szerint mindenhol megugrott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Éppen térségünkben, azaz Pest megyében lett a legtöbb beteg. Itt a 100 000 lakosra jutó betegek száma elérte a 321 főt, sőt a laboratóriumi vizsgálatok a mintákban igazolták is az infleznza vírus jelenlétét.

Ez a normál influenzajárvány, és SEMMI KÖZE a Kínában megjelent koronavírus okozta megbetegedésekhez!

Továbbra is a fiatalabbak kapják el elsősorban az infulenzát. A betegek 33,1%-a 0-14 éves gyermek, 36,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,2%-a, 7,6%-a 60 éven felüliek közül került ki.

Az év negyedik hetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett. Bács-Kiskun megyében, egy óvodában torokfájással, köhögéssel, magas lázzal, hidegrázással jelentkező légúti járvány alakult ki. Egy Heves és egy Baranya megyei egészségügyi intézményben kialakult influenzaszerű tünetekkel járó járvány az ápoltakat és a dolgozókat is érintette.

Közben a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézetben, 2020.január 28.-ától látogatási tilalmat rendeltek el a szülészeti, az újszülött valamint a Neonatalis Intenzív részlegeken. A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

A folyamatosan frissülő listát a látogatási tilalmakról itt érheti el.

(ÁNTSZ)