„Passzold vissza tesó!” Könnyű jót tenni…

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / photology1980
A magyarországi Jane Goodall Intézet indított ezzel a címmel mobiltelefon visszagyűjtő kampányt, amely rendkívül sikeres. A munkában a Védegylet Egyesület a partner, és csatlakozott a KÖVET Egyesület is.

Legyünk őszinték, a fiókok mélyén jó pár mobiltelefon kallódik szinte mindenkinél. Ragaszkodunk hozzájuk, hiszen emlékek, élmények bújnak meg bennük. De ma már ugye a féltve őrzött infók bőven elférnek egy felhőben is, mármint a digitálisokban. Így a kis kütyük tök feleslegesen kallódnak, és kidobni nagy bűn őket.

Ezekben a kis szerkezetekben ugyanis sok kincs rejlik. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, azaz az otthonaikat. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ám, ha visszaviszed a régi mobilodat, oda ahová a többiek is, akkor egy picit te is tettél azért, hogy ezeket az állatokat megvédjük. A régi készülékeket ugyanis szétszedik, és a bennük lévő alapanyagokat újrahasznosítják.

Hogy ez pontosan miért is fontos, az kiderül ebből a videóból:

A mobilokat a Passzold vissza Tesó! kampányban résztvevő helyszíneken lehet leadni. Egyszerűen bele kell dobni őket kis zöld dobozokba. A szervezők bejelentése szerint egy év alatt 550 gyűjtőponton 1459 kilogramm leadott mobiltelefont sikerült visszagyűjteni.

Persze lehet kéni ide, Dunaharasztiba is gyűjtőpontot. Ha szeretnél egy ilyen gazdája lenni a munkahelyeden, az irodaházban ahol dolgozol, az iskolában ahol tanulsz, vagy akárcsak egy rendezvényen tudod biztosítani a megjelenést, és propagálod a leadás lehetőségét, akkor bátran keresd meg a szervezőket az info@janegoodall.hu e-mail címen.

Természetesen a gyűjtőpontod népszerűsítésében a dunaharaszti online szívesen lesz partner, azaz tudatjuk olvasóinkkal, hol lehet megtalálni az általad felügyelt dobozt, és a későbbiekben arról is beszámolunk, hogy mennyi mobilt sikerült visszagyűjteni.

Vidd vissza a régi mobilod, ezzel is megakadályozva az illegális bányászatot, és segítve, hogy hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok továbbra is békében élhessenek!

 

(via: janegoodall.hu)