Jégről mentést gyakoroltak a szigetszentmiklósi tűzoltók

//Berényi Attila
katved_gyakorlat_jegrol_mentes_01_foto_Kis-Sziget_OTE_20200113

Fotó: Kis-Sziget ÖTE

Lassacskán megérkezik az igazi tél, egyre alacsonyabb a napi átlaghőmérséklet. Ám még mindig nincs annyira hideg, hogy stabil, biztonságos jégtakaró alakuljon ki a szabad vizeken. A szigetszentmiklósi hivatásos és a kis-szigeti önkéntes tűzoltók vasárnap azt vették át, hogyan kell kimenteni azt, aki a jégen kerül bajba. Szigetcsépen gyakorlatoztak, de Önnek is szolgálnak néhány tanáccsal.

A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye felhívja a figyelmet, hogy a hosszan tartó fagyok esetén egyre többen merészkednek jégre a befagyott tavakra. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen ilyenkor balesetek is nagy eséllyel történhetnek.

Fotó: Kis-Sziget ÖTE

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A jégbeszakadásos balesetek különösen veszélyesek, mert a bajbajutott akár perceken belül, végzetesen kihűlhet. Ugyanakkor a mentést megkísérlő személy is kockázatot vállal.

Ha valaki alatt mégis beszakad a jég, és nincs ott segítség, akkor arra kell törekedni, hogy semmi esetre se kerüljön be a jég alá, áll a közleményben. Törekedni kell arra, hogy a bajbajutott ember jég fölött legyen, feküdjön fel a jégre, és kússzon a part felé. Fontos tudni, ha valakit kimentünk a jeges vízből, akkor nem szabad rögtön visszamelegíteni a testet, mert a hirtelen hőkülönbség a szervezetre károsan hat. A bajbajutottat fokozatosan, száraz ruhával vagy pokróccal ellátva kell visszamelegíteni, amíg a mentők a helyszínre nem érnek.

Fotó: Kis-Sziget ÖTE

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a jégre merészkedők figyelmét az alábbiakra:

A jég vastagsága nagymértékben befolyásolja a bekövetkezett balesetek számát. Előfordulhat, hogy a jég vastagságát nem jól mérik fel. A sűrű hótakaró alatt mindig vékonyabb a jégréteg. Sebes folyású vizeken, patakbetorkollásoknál, peremeknél, folyókanyarok külső oldalán szintén vékonyabb lehet a jég vastagsága. Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert.

  • Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, akár kopogtatással vizsgálja meg.
  • Kerülje a repedéseket, töréseket.
  • Tartsa meg a kellő távolságot a többiektől a jégen.
  • Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegye komolyan.
  • Ha megreped a jég, akkor feküdjön hasra és lassú mozdulattal kússzon a part felé.
  • Egyedül, sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett, és folyó vizeken soha ne merészkedjen a jégre!

Egyébként ha korizni szeretne, akkor Dunaharasztin ingyenesen veheti igénybe a Piac téren működő pályát, amely biztonságosan használható. Erről itt írtunk korábban.

 

(Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)