Folytatódott a Duna alacsony vízállású időszaka

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / sarayuth
Nem dőltek meg a 2018-as negatív rekordok a folyón, de továbbra is alacsonyabb a folyó vízhozama az átlagosnál.

2019-ben október 28-án alakult ki a fővárosban a legkisebb vízállás, 83 cm-es értékkel, ami fél méterrel magasabb a 2018-as rekordnál, tehát nem nevezhető extrém alacsonynak, mondta az indexnek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Kétségtelen azonban, hogy az elmúlt években gyakoribbá váltak az igen alacsony vízjárású időszakok, tette hozzá. Ennek az időjárás véletlenszerű változékonysága is az oka. A 2013. évi rekordárvíz óta nem fordult elő az alsó rakpartok szintjét elérő vízszint, ami az elmúlt sok évtized vonatkozásában példátlan eset. Az esetleges hosszútávú, trendszerű változásoknak a hátterében pedig több ok is állhat. Ilyen lehet a nyári időszak vízutánpótlásának csökkenése, vagy igen sok esetben a folyómeder lemélyülése is.

A statisztika szerint tavaly 720 milliméter csapadék hullott Magyarországon, ami meghaladja az itteni sokéves átlagot (650 mm), igaz Budapest és a Kisalföld térségében kevesebb eső esett az átlagnál.

Dr. Czigány Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék docense korábban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ekkora mennyiségű csapadéknál esetleges következményektől sem kell tartani, mert a helyzet nem veszélyezteti a dunai élővilágot.

 

(via: index)