Az erdei fülesbagoly lett az év madara

//Tóth Gábor
fulesbagoly_pixabay_Ivo_Houska_20200106

Erdei fülesbagoly, forrás: Ivo Houška / pixabay

Hazánkban szinte az összes településen, így Dunaharasztin is előfordul az erdei fülesbagoly. Most az év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A szervezet, immár négy évtizede futó programjával az egyes madarak élőhelyének védelmére szeretné felhívni a figyelmet. Internetes szavazással választották ki a füleskuvik, az uráli bagoly és a fülesbagoly közül az utóbbit.

Ez hazánk legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják.

Az erdei fülesbagoly ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Őszönként hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

 

(via: origo)