Tűz pusztított karácsonykor Halásztelken

//Berényi Attila
Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP
Az ünnep második napján vonultak szirénázva a közeli településre a tűzoltók.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünkhöz eljutatott jelentése szerint egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete lángolt Halásztelken, az Erzsébet utcában. A tűzoltók kiérkezésekor a ház tetejének háromnegyede már égett. A tüzet a délegyházi önkéntes és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók oltották el, majd vizsgálták át az ingatlant.

Fotó: PMKI Szigetszentmiklós HTP

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság még az ünnep előtt 17 pontban foglalta össze, mire kell figyelni, hogy elkerülhetőek legyenek hasonló katasztrófák.

 1. A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk. Idén már 20 adventi koszorú okozott kisebb-nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét.
 2. Az adventi koszorút ne tegyük éghető anyagok mellé, mert a gyertyáról a láng át fog terjedni.
 3. Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyát, hiszen teljesen feleslegesen ég, ha úgysem látjuk.
 4. Ne használjunk silány, piacon, aluljáróban vásárolt fényfüzért.
 5. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.
 6. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
 7. Ne tegyünk a karácsonyfára gyertyát és csillagszórót, mert a fűtött lakásban kiszáradt gyantás fenyő nagyon könnyen meggyullad ezektől.
 8. A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a fűtéstől, izzóktól. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát a kandalló, vagy más fűtőeszköz közelébe teszik. Némelyik lámpa izzója is annyira fel tud forrósodni, hogy meggyullad tőle a fa, ezektől is tegyük távolabb.
 9. A tüzelőt is tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.
 10. Ne tegyünk „rossz” fát a tűzre! Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány az egyik befűtésnél meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna.
 11. Az elektromos kütyüket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert ezek felelősek az elektromos tüzekért.
 12. Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz. Egy 2 kilogrammos porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó az egyik leghasznosabb tárgy a fa alatt.
 13. A szépkorúak, gyerkőcök számára nehéz lehet egy 2 kilogrammos tűzoltó készülék használata. Kapható olyan tűzoltó szpré, amit ők is könnyen elbírnak.
 14. A karácsonyi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. Egyik-másik néha több időt tölt el a tűzhelyen, mint ahogy azt a recept javasolja. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.
 15. Ha a rántott halszelet készítése közben tűzhelyen felejtettük az olajat, vagy a zsírt és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
 16. Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.
 17. A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.

Az ünnepek alatt naponta 2000 tűzoltó van készenlétben közel 500 járművel, akik 120 másodperc alatt elindulnak segíteni oda, ahol baj van.

 

(via: katasztrófavédelem.hu)