Letesztelték a virsliket

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / fabrikasimf
A fogyasztóvédelem szerepét betöltő Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma azt vizsgálta meg, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e.

A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki. Kettő akadt fenn a rostán. Ezek közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. Ezek megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, és a címkék lecserélésére kötelezte a gyártókat. A vizsgált virslik adatai a fogyasztóvédelmi honlapon, itt érhetőek el.

 

(index)