Rendszeresen iszik a középiskolások egy része

//Tóth Gábor
fiatal_alkohol_freepik_freeograph_20191210

Képünk illusztráció, forrás: freepik / freeograph

A 14-18 év közötti fiatalok negyede legalább hetente iszik alkoholt – derül ki egy idén novemberben készült online felmérésből, amelyet az index idézett.

A Szétcsúszva program részeként folytatott kutatás szerint a 15 évet betöltöttek 80 százaléka már kipróbálta az alkoholt, a felmérésben részt vett 18 év alattiak pedig kevesebb, mint 3 százaléka nem ivott még soha. A felmérés szerint főleg vidéken aggasztó a helyzet: a kisebb településeken a fiatalok több mint 60 százaléka próbálta ki 14 éves kora előtt az alkoholt, míg Budapesten ez az arány szintén magasan, de legalább 50 százalék alatt van.

A középiskolás korúak nagyjából fele hétvégenként iszik alkoholt, de csak akkor, ha valami olyan esemény van. Nagyjából negyedük hétvégénként rendszeresen iszik, 7 százalékuk hetente többször is, és nagyjából másfél százalék mondta azt, hogy már ebben a korban szinte mindennap fogyaszt alkoholt, írja az index.

Az online kérdőív kitöltőinek 41 százaléka főleg égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rum, vodka, stb.) fogyaszt, a leginkább sört ivók aránya 30 százalék közelében van, a borosoké valamivel meghaladja a húsz százalékot. Az égetett szesz a lányoknál, a sör a fiúknál a legnépszerűbb.

A felmérésben részvevők közel kétharmada volt már másnapos, közel ugyanennyien hánytak már alkoholtól, csaknem felüket ütötte ki úgy pia, hogy nem emlékeztek dolgokra.

(via – index)