Katasztrófavédelmi eszközfejlesztés Pest megyében

//Tóth Gábor
katasztrofavedelem_eszkozfejlesztes01_szoke_peter_bm-okf_20191122

Fotó: Szőke Péter / BM OKF

A Pest megyei katasztrófavédelmi szervezetek a napokban kapták kézbe a pályázati úton beszerzett eszközöket és a képzésre feljogosító dokumentumot. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ferihegyi úti raktárbázisán ötvenegy szervezet képviselői voltak jelen, áll a katasztrófavédelem tájékoztatójában.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására országosan összesen 700 millió forintot, míg az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztési támogatására 225 millió forintot biztosított a központi költségvetés 2019-ben.

Az önkéntes egyesületek egyebek között a beavatkozásokhoz szükséges eszközöket és felszereléseket kaptak, ezen kívül különféle képzések is elérhetővé váltak számukra. Azok az egyesületek, amelyek a hagyományőrzést vagy a fiatalok felkészítését vállalták, ehhez a tevékenységükhöz is igényelhettek támogatást.

Fotó: Szőke Péter / BM OKF

Az önkormányzati tűzoltóságok számára második alkalommal nyílt meg a pályázati lehetőség, amelynek célja az eszközfejlesztés támogatása, valamint a tűzoltóságok felszereltségének javítása. A pályázás lehetőségével az országban működő mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság élt, a keretösszeg 225 millió forint volt.

Magyarországon hét évvel ezelőtt kezdődött meg a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes mentőszervezetek megalakításának és nemzeti minősítésének folyamata, központi, megyei, majd járási és települési szinten is, 2019-re az önkéntes mentőszervezetekhez már országosan több mint húszezer ember csatlakozott. Az önkéntesekkel közös beavatkozások száma az elmúlt hét évben több mint tízszeresére nőtt. Idén hetvenhét mentőszervezet részesült támogatásban.

 

(via: katasztrofavedelem.hu)