Egyszerűsítenék a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pixfly
Egy ezer oldalas jogszabálycsomagot nyújt be a kormány az országgyűlésnek. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a cél az egyszerűbb ügyintézés.

Az elképzelések szerint például az építésügyben is változás lehet, persze ha elfogadják a módosítás tervezeteket. Ennek értelmébe márciustól kizárólag a kormányhivatal járhat el ilyen ügyekben, a polgármesteri hivatalok már nem.

A területi közigazgatásban megszűnik a kétfokú ügyintézés, egyfokú döntések lesznek, amelyek után a bíróságon lehet majd fellebbezni.

Ezen kívül egységesítik a járási hivatali rendszert. Megszűnhetnek az úgynevezett megyeközpontú járások, a helyi ügyekben a járáshoz lehet majd fordulni, a megyei ügyekben pedig a megyei kormányhivatalhoz.

 

A tervek szerint

  • az erkölcsi bizonyítványt kormányablakon keresztül is lehet majd igényelni,
  • a jövőben csak egy alkalommal, a nyugdíjba vonulás előtt három évvel lesz adategyeztetés,
  • tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelőknek, ha a gyerek állapota „végleges”, akkor a 18. életévéig nem kell új igazolást benyújtani a családi pótlék igényléséhez,
  • megszűnik a megváltozott munkaképességűek esetében az évenkénti felülvizsgálat abban az esetben, ha az egészségkárosodás jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes emberről van szó,
  • a közgyógyellátás az alanyi jogon jogosultak esetén kettőről négy évre, a normatív alapon jogosultak ellátása egyről két évre emelkedik.

 

Ezen kívül egyszerűsödhet az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás is. A jövőben csak a NAV-nál kell majd bejelenteni a vállalkozást, a párhuzamos nyilvántartásokat megszüntetik, meg fog szűnni a vállalkozás megkezdését követő 30 napos ellenőrzési kötelezettség is.

 

(via: mti)