Megpecsételődni látszik a Dunaharaszti MTK-KVSE Aquasport Egyesület sorsa

//Tóth Gábor
A csőd szélére került az úszásutánpótlásban nagy reményeket dédelgető DMTK-KVSE Aquasport Egyesület. Az olimpiai éremesélyes fiatal sportolóikat leigazolta a Vasas, a többi 35 gyereket pedig már edzeni sem engedték az uszoda felé fennálló tetemes tartozásuk miatt. Az őket elmúlt években támogató Dunaharaszti Önkormányzat elzárta a pénzcsapot.

Komoly anyagi problémákkal küzd az egyesület, amelyek a napi.hu szerint nem ma kezdődtek: 2017-ben 14,9, 2018-ban pedig 11,8 millió forint veszteséggel működtek. A 2019-es számaik még nem nyilvánosak, azt azonban Bencze Brenda utánpótlás vezetőedzőtől a lap úgy tudja, hogy sem ő, sem pedig Lőrinczi György vezetőedző – akit azóta a Vasas segédedzőként alkalmaz – szeptember óta nem kaptak fizetést.

A munkát komoly anyagi áldozatok ellenére folytatták, azonban most hétfőn az újbudai Tüskeuszoda – ahová edzeni jártak – már megtagadta a belépést a fiatal úszóktól és edzőjüktől. Az utánpótlássport.hu úgy tudja, hogy a klubnak az uszoda felé 16 millió forintos tartozása van, ugyanis 8 hónapja nem fizettek pályabérleti díjat és fizetéseket sem.

A Napi.hu kérdésre a Magyar Úszó Szövetség azt közölte, hogy ők biztosan nem fizetik ki a tartozást. A MÚSZ tudott az egyesület rossz anyagi helyzetéről és 2019-ben többek között az ő közbenjárásuknak köszönhetően fizetett ki Dunaharaszti Önkormányzata több mint 10 millió forintot az egyesületnek. Az úszószövetség megerősítette azt is, hogy a Vasas átvette a 8 legtehetségesebb fiatal sportolót, valamint ők foglalkoztatják Lőrinczi György edzőt is.

Dunaharaszti egyébként nemcsak 2019-ben, de 2018-ban is segítette az egyesületet, a nyilvános beszámoló szerint 7 millió forinttal, írja a napi.hu. Ám ez az idén már elmarad.

A lap dr. Szalay László polgármester kérésére a közleményét szó szerint idézte, így mi is ezt tesszük:

„Az egyesület a kifogásolható vezetői döntések miatt már két éve anyagi nehézségekkel és működési zavarokkal küzd. Több okból is úgy döntött 2019-ben a képviselő-testület, hogy támogatásban részesíti az egyesületet. A legfőbb szempont az volt, hogy az eredményes és különböző sport sikereket magáénak tudható úszó-, illetőleg vízilabda szakosztálya révén lehetősége nyílhat a városnak az évek óta hőn áhított sport uszodájának tao-pályázat útján történő megépítésére.

Mindemellett nem volt elhanyagolható szempont az sem, hogy az egyesület a Dunaharaszti Munkás Testedző Kör égisze alatt kezdte meg működését, majd miután DMTK-tól szervezetileg kivált, továbbra is a városunk és sportegyesületünk nevére utaló elnevezést használta.

Mindezek az érvek olyan döntés irányába terelték a városvezetést, hogy több alkalommal nyújtott – szigorú pénzügyi elszámoláshoz kötött, támogatási szerződésbe foglalt – vissza nem térítendő támogatási összeget az Egyesület részére. A szerződésbe foglalt támogatási összegek – kivétel nélkül minden esetben – a helyi önszerveződő közösségek részére nyújtható önkormányzati támogatás rendjéről szóló 5/2016. (IV. 8.) önkormányzati rendelet előírásainak megfelelően, célzottan, működési költségek fedezetére (az esetek többségében uszodabérleti díjhátralék rendezésére) lettek biztosítva.

Álláspontom szerint Dunaharaszti Város Önkormányzata már számos alkalommal biztosította a DMTK-KVSE Aquasport Egyesületet mind az együttműködéséről, mind a cél érdekében történő segítőkészségéről, de mindezidáig az őt terhelő remények beváltása nem történt meg.

Felelős városvezetőként mérlegelni kell a ráfordítások és a várt eredmények esélyét és arányát, ezért a dunaharaszti képviselő-testület a 2020. évi költségvetésének első olvasata alapján, az idei évben a DMTK- KVSE Aquasport Egyesületet nem fogja anyagi támogatásban részesíteni.”

A napi.hu szerint az sem világos, hogy ki most a DMTK-KVSE elnöke. A civil szervezetek nyilvántartása szerint Körtvélyessy László, aki azonban a lapnak azt mondta, hogy erről a tisztségéről 2019-ben lemondott. Ettől az időponttól kezdve az új elnök Zubor Attila világbajnoki bronzérmes úszó, korábbi szakmai vezető, alelnök lett. Körtvélyessy szerint a DMTK nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének és nem jegyeztette át a változást a törvényszéken. Zubor nem akart nyilatkozni.

A portál azt írja, hogy Körtvélyessy 2017-ben vette át a szervezet vezetését, akkor amikor Dunaharaszti Munkás Testedző Kör és a Kiskunfélegyházi Vízilabda Sport Egyesület összeolvadt. Ekkor 4 millió forintos tao hiánnyal számoltak.

A tao-pénzek késése és drasztikus csökkenése miatt az egyesület ebben az időben elsősorban a Dunaharaszti Önkormányzat, másodsorban a MÚSZ támogatásából, valamint Körtvélyessy személyes – több mint 9 millió forintos – kölcsönéből tartotta fent magát.

Körtvélyessy elmondása szerint azért tették mindezt, hogy a dunaharaszti uszoda megépítésével hosszú távon sikeres úszó egyesületet tudjanak működtetni.

Az elnök számára 2018-ban vált egyértelművé, hogy a 2019-ben már nem fogják tudni vállalni a budapesti működés jelentős költségeit. 2019-ben azért vált meg tisztségétől, mert a források nélküli működéshez nem tudta hozzájárulását adni.

A DMTK-KVSE Aquasport Egyesület az elmúlt négy évben a hazai úszóutánpótlás egyik fontos bázisává nőtte ki magát, a felnőttek mellett olyan ígéretes serdülőkorú versenyzők készültek Lőrinczi György és Bencze Brenda irányítása alatt, mint Bujdosó Zsombor vagy Cserfalvi Olaf. Velük együtt összesen 53 sportoló helyzet vált bizonytalanná, bár a legtehetségesebbeket már átvette a Vasas.

 

(napi.hu, utánpótlássport.hu)