Projektindító: megújul a Csónakház, megszépül a part

//Berényi Attila
csonakhaz-projektindito_dho_20240603-2

Megújul a Csónakház a Sport-szigeten. dr. Szalay László Dunaharaszti polgármestere a projektindítón. fotó: dho

Nagyszabású projekt megvalósítását indították el a Kis-Duna partján, Dunaharasztin.

A most kezdődő munka eredményeként megújul a jól ismert Csónakház és környezete, szebb és nyitottabb arculatot kap a folyópart, mindezt állami pályázati támogatással, egy Uniós projekt keretében.  A már elkészült tervek szerint az épület a századelő csónakházainak hangulatát idézi majd, a mai kor igényeinek megfelelően. Lesznek szociális helyiségek, büfé és iroda is, valamint közösségi teret alakítanak ki. A kivitelezés a projektindító után indul.

Az Önkormányzat már régóta egységben kezeli a Sport-szigetet. Korábban már megépült a parti sétány, emlékeztetett dr. Szalay László, Dunaharaszti Város polgármestere. Egy nagy, önkormányzati tulajdonú telken megépül majd az Ifjúsági és Szabadidőközpont, munkanevén a Napközis tábor. A fejlesztés része egy híd megépítése, amely a holtág felett köti össze a partokat. Ez pedig könnyebben elérhetővé teszi a majd ott felépítendő vizes játszóteret, amelyet vandálbiztos mosdóval együtt alakítnak ki. Készen vannak azok a tervek is, amelyek az egykori Autotechnika megújításáról szólnak, amely egy kulturális és ifjúsági központtá alakul, és megújul az ottani Dunaparti sétány is.

Európában összesen két olyan hely van, ahol hatalmas területen található úszóláp, amely különleges természeti érték. Az egyik a Rhône-deltájában a másik pedig a Ráckevei (Soroksári) Duna északi részén, emlékeztetett a projektindítón Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője. Ez pedig egy megmentendő érték, amely ezzel a fejlesztéssel még szebb lesz. Az ide célzott fejlesztések összehangolásáért hozták létre Kis-Duna menti Turizmusfejlesztési Klasztert, amelynek Dunaharaszti is a része.

(dho)