Jövő kedden szúnyoggyérítés Dunaharasztin, Taksonyban, Szigetszentmiklóson, Halásztelken

//Berényi Attila
szunyoggyerites-freepik_20200810

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Idén is elindul a földi, szúnyoggyérítési program. Eddig a lárvák ellen védekezett a katasztrófavédelem, biológiai módszerekkel.

A kiadott tájékoztatók szerint 2024. május 21.-én, napnyugta utáni órákban földi szúnyoggyérítés lesz Dunaharasztin, Taksonyban, Szigetszentmiklóson, Halásztelken.

Ha rossz lenne az idő, akkor a munkát május 22 vagy 23. napján, ugyanebben az időszakban végzik el.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad!

(dho, katasztrófavédelem)