Elhunyt Bajcsev Péter, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese

//Berényi Attila
bajcsev-peter_bazsarozsa_dho_20230530-1

Bajcsev Péter és imádott pünkösdi rózsái. fotó: dho

Tragikus hírtelenséggel, életének 82. évében elhunyt Bajcsev Péter a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, legendás virágkertész.

Bajcsev Péter hagyományos bolgárkertész-családból származik, 1942. június 13-án született Bugyin. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott, majd a virágkertészkedésre váltott át. Pünkösdi rózsái párját ritkítóak voltak. A fővárosi Haller utcai és a Bosnyák téri piac legendás alakja.

Bolgárkertészet: pünkösdi rózsa tenger Dunaharasztin

Bajcsev Péter nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. A kezdetektől fogva tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete vezetőségének hosszú ideig tagja volt. Évtizedeken át dolgozott az egyházbizottságnak. Támogatásával épült meg a Szent Ciril és Szent Metód ortodox templom harangtornya.

Hosszú éveken át volt a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnöke, haláláig a testület elnökhelyettese volt. Fő szervezője az évente megrendezendő dunaharaszti bolgár napnak és az kezdeményezésére épült Dunaharasztin a bolgár kút.

A víz misztériuma – Bolgár Emlékkút avató Dunaharasztin

2022-ben megkapta a Nemzetiségekért Díjat.

A Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese kapta a Nemzetiségekért Díjat

A legendás virágkertészt a nemzetiségi és a városi önkormányzat is saját halottjának tekinti.