A dunaharaszti önkormányzat felhívása a kutyatartók felé

//Tóth Gábor
kutya_oltas_freepik_240202

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Az utóbbi időben ismét több esetben jelent meg a veszettség hazánkban, és nem csak a vadállomány érintett, hanem volt sajnos kutya, szarvasmarha, macska is.

Állatorvosgenerációk összehangolt és szervezett munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedekben maximum szórványos esetek fordultak elő hazánkban. Azonban az ukrajnai háború következtében keleti szomszédunknál elmaradt a rókák vakcinázása, és sorra érkeznek hozzánk a veszett állatok a zöld határon át, áll Dunaharaszti Város Önkormányzatának honlapján megjelent közleményben.

A veszettség gyógyíthatatlan és halálos betegség, melynek következtében a fertőzött személy zavarodottan és kényszerképzetek között fullad meg.

Figyelemmel a kóbor állatok magas számára, arra, hogy ezen állatok oltása nem megoldott, a vadon élő állatokra, továbbá arra, hogy a vírus harapással, a nyílt sebbe jutva terjed, mindössze hetek kérdése, hogy mikor bukkan fel a veszettség vírus a határtól távolabbi területeken is.

Fontos tudni, hogy az otthon tartott állatok szökésének megakadályozása jogszabályi kötelezettség, csakúgy mint az, hogy az ebek veszettség elleni oltása minden évben. A macskák oltása, különösen a kijárósok esetében, erősen ajánlott. Aki nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségének, az szigorú szankcióra számíthat.

Fontos! Aki harapásos sérülést szenved, azonnal forduljon orvoshoz, továbbá jelezze az esetet a helyi állatvédelmi hatóságnál.

(dunaharaszti.hu)