Menza díj, vasúti átjárók, rendőri jelenlét – fontos témákról szólt a képviselő-testület ülése

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-ules_dho_20231127-1

Ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete. fotó: dho

A polgármester megbetegedése miatt Lehel Endre alpolgármester vezette a Dunaharaszti Önkormányzat Képviselő-testületének novemberi ülését. Az eseményen 13 napirendi pont és két sürgősségi indítvány ügyében születtek döntések.

Knapp Tibor és Kerekes Gabriella sem volt jelen az ülésen, ennek ellenére határozatképes volt a testület.

Szokás szerint az előző ülés óta eltelt idő alatt elvégzett munkáról szóló beszámolóval kezdődött az esemény érdemi része.

 • Az OTP Bank Dunaharaszt Városának, mint kiemelt ügyfelének 500 000 forint támogatást nyújt. A pénzt az adventi vásár költségei egy részének fedezésére fordítja a város.

December 15-én nyit a dunaharaszti karácsonyi vásár

 • Összesen 85 fő jelent meg a Dunaharasztin szervezett ingyenes prosztata szűrésen. 8 esetben talált problémát a vizsgálatot végző szakorvos.
 • A Hétszínvirág Óvoda konyhájában kicserélték az egyik ipari gázsütőt. Az eszközt és annak beszerelését egy névtelenséget kérő szülő finanszírozta.
 • A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat épületén külső nyílászárókat cseréltek. Belső festés is történt és új burkolatokat is kapott több helyiség.
 • A város több pontján új díszkivilágítást láthatnak majd a polgárok a karácsonyi ünnepek idején. December 3-tól, azaz advent első vasárnapjától gyulladnak ki a fények.
 • Az Iskola köz járda és közút építése megtörtént, a műszaki átadás ez után lesz.
 • A Paál László utca és az 51-es számú főút csomópontjába tervezett turbó körforgalom építésének engedélyét megkapta a város. Megkezdődött a kiviteli tervek elkészítése.
 • A Rákóczi utcai, Határ úti, Temető utcai, Magyar utcai vasúti közúti átjárók ideiglenes aszfalt burkolattal való borítása a vasút építkezésen dolgozó beruházó ígérete szerint november végén megkezdődik. A Némedi úti vasúti átjáró zárására készülve a forgalomterelések kialakítása folyamatban van. A Volánbusz ideiglenes megállója a Petőfi szobor mögött elkészült.
 • A Posta Sándor utcában és a Domb utcában az elöntések miatt szükséges vízelvezető rendszert kiépítették.
Ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete. fotó: dho

Az első sürgősségi előterjesztés egy ingatlanrész vásárlásáról szólt, míg a másodikban Helyi Választási Bizottság tagjairól szavazott a testület. Utóbbi értelmében a jövő évi helyhatósági választás rendje fölött az alábbi összetételű testölet őrködik majd:

 • Csapóné Nagy Klára (tag)
 • Kulcsár Ferenc (tag)
 • Nagy István (tag)
 • Gáll Sándor (póttag)
 • Ottava Tamás (póttag)
 • Rónai János (póttag)

A testület elfogadta az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítását, valamint a helyi szabályzó első háromnegyedéves végrehajtásáról szóló beszámolót.

A képviselő-testület megszavazta a Díjrendelet módosítását is. Ez 2024 január 1-től lép majd hatályba, így onnantól 15% százalékkal emelkednek az étkezési térítési díjak az óvodai, általános iskolai és a középiskolai menza esetén, míg a munkahelyi díj 12%-al lesz magasabb. A bölcsődei étkezési díjban nem lesz változás. Természetesen a korábban is igénybe vehető kedvezmények a jövő esztendőben is érvényben maradnak, például a háromgyermekes családok ingyenesen kapják meg a menza ellátást.

Módosult a szociális ellátásról szóló rendelet is. Ennek értelmében például a bajba kerülő rászorultaknak adható, egyszeri krízissegély összege a korábbi 57.000 forintról 71.250 forintra emelkedik január 1-től. Megemelkedik egyébként az a jövedelemhatár is, amely feljogosít az ilyen segítség igénybevételére, azaz többen juthatnak hozzá a lehetőséghez. A havonta adott gyógyszerköltség támogatást a jelenlegi 4.000 forintról 7.000 forintra növelte a Szociális Bizottság támogatásával a képviselő-testület.

Ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete. fotó: dho

Megszavazták a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet, valamint a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet módosítását is. A képviselő-testület döntésével meghatározta a 2024-es belső ellenőrzési ütemtervet is.

A megerősített rendőri jelenlét biztosítására megállapodást köt Dunaharaszti a Pest Vármegyei Rendőr-Főkapitánysággal. Ilyen egyezség már ebben az évben is volt. A feladatellátás finanszírozására Dunaharaszti 7.000.000 forintot ad a rendőrségnek. Ebből az egyenruhások városunk területén bevállalt túlszolgálatait finanszírozzák.

Módosították az óvodák alapító okiratait. Döntés született, miszerint Dunaharaszti 36.306.000 forinttal támogatja az Ipartestület működtette KisDuna TV-t a jövő esztendőben.

Határozat született arról is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola diákjainak úszásoktatására adott 5 millió forintból 3 millió forintot visszautal a fenntartó Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ. Ezt a pénzt ugyanerre a célra különíti el a város, azaz átvezetik a jövő évre.

A képviselők úgy döntöttek, hogy Dunaharaszti indul a TOP Plusz programban szereplő „Helyi humán fejlesztések” című pályázaton, amelyben 125 millió forinthoz juthat a település, önerő biztosítása nélkül.

A testület elfogadta a Dunaharaszti Város Drogellenes Stratégiája és a Dunaharaszti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum beszámolóját. Ebben a „Gyere be!” Ház sikeres működéséről is szó van, egyben megteremtették a feltételeket az intézmény további működtetésére.

Hajdu Zsolt, az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke. fotó: dho

Napirend után Hajdu Zsolt, az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke elmondta, hogy a grémium döntött a Bursa Hungarica pályázatról, valamint határoztak dunaharaszti óvodák külön támogatásáról is.

(dho)