Bolgár est Dunaharasztin

//Tóth Gábor
bolgar-bal_dho_20230513-6

A Jantra Táncegyüttes. fotó: dho

A bolgár nemzetiség gazdag történelemmel és hagyományokkal bír Dunaharasztin. Egy esten önmagukat, a várost és kultúrájukat ünnepelték, ünnepeltük.

Az első bolgárkertészek még a XVIII. században jelentek meg hazánkban, Dunaharasztin az 1900-as években telepedtek le. Innen látták el friss paradicsommal, paprikával és egyéb zöldségekkel a főváros egy jó részét, nomeg a környékbelieket.

Az eredetileg a Laffert Kúria teraszára tervezett Bolgár Est a rossz idő miatt a József Attila Művelődési Házba költözött.

Az eseményen Karanadev Tamás, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyülteket. Dr. Szalay László, polgármester elmondta, hogy a város életében nagyon fontos szerepet töltenek be a nemzetiségek, így a bolgárok is. Hiszen egy nagyon összetartó közösségről van szó – emelte ki a városvezető.

Dr. Muszev Dancso az országos bolgár önkormányzat elnöke elárulta, hogy az est előtt bejárhatta az egyik bolgárkertészetet Dunaharasztin. Kiemelte, hogy néhány évvel ezelőtt egy „bolgár ivókutat” adtak át a városban, amely az egykoron itt gazdálkodó családoknak állít emléket. A kútról alábbi cikkünkben olvashat.

A víz misztériuma – Bolgár Emlékkút avató Dunaharasztin

A szószóló megragadta az alkalmat, hogy gratuláljon Bajcsev Péternek, aki tavaly megkapta a Nemzetiségekért Díjat. Az eseményen részt vett Varga Szimeon, a bolgár nemzetiség parlamenti szószólója is.

A Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnökhelyettese kapta a Nemzetiségekért Díjat

A Bolgár esten ezt követően Tancso atya, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház képviseletében mondott áldást, majd a Jantra Ifjúsági Táncegyüttes, valamint a Rosica Gyermek Táncegyüttes mutatta be sodró lendületű műsorát. Majd a jelenlévők bolgár nemzeti ételeket kóstolhattak meg.

(dho)