Haraszti „bányaveszély” – alsónémedi lakossági fórum

//Berényi Attila
Lakossági fórum Alsónémedin 2023 március 6-án. fotó: dho
Dunaharaszti közigazgatási területén, de Alsónémedi lakóövezetétől mindössze 75 méterre nyitna bányát egy cég. A környezetvédelmi engedélyt a Pest (Vár)megyei kormányhivatal bár kiadta, de Haraszti önkormányzata ezt peres eljárásban támadta meg az elmúlt esztendőben. Most Alsónémedin szerveződött lakossági fórum a bányanyitás ellen.

Csordultig megtelt az alsónémedi Halászy Károly Művelődési Ház színházterme az érdeklődőkkel. A legnagyobb közösségi portálon jött létre egy csoport „Alsónémedi bányaveszély” elnevezéssel. Itt szervezték azt a lakossági fórumot, amelyen azok vettek részt, akik a tervezett sóderbánya nyitása ellen tiltakoznak. A gyors felmérés alapján 95 százalékban némediek voltak ott, de egy maroknyi haraszti is képviseltette magát.

Lakossági fórum Alsónémedin 2023 március 6-án. fotó: dho

A Dunaharaszti II. homok, kavics bányatelek területén, a Dunaharaszti 0111/16 hrsz. ingatlanon a tervezett bányászati tevékenységre kapott környezetvédelmi engedélyt a délegyházi székhelyű Gerulus Kft. – hangzott el Dr. Tüske Zoltán Alsónémedi Nagyközség polgármesterének ismertetőjében. A településvezető kiemelte, hogy felvette a kapcsolatot dr. Szalay Lászlóval. Beszámolója szerint Dunaharaszti polgármestere ismételten kijelentette, hogy a város nem támogat bányanyitást, és a kiadott környezetvédelmi engedélyt közigazgatási bíróságon támadta meg. Az is elhangzott, hogy amíg Dunaharaszti településrendezési terve ezt nem teszi lehetővé, addig bányászat nem kezdhető itt, és a város nem tervezi megváltoztatni a szabályzót ebbe az irányba.

Dr. Tüske Zoltán Alsónémedi polgármestere. fotó: dho

Dr. Tüske Zoltán polgármester szerint azonban nem lehet megnyugodni, mert a környezetvédelmi engedélyt ennek ellenére adta ki a kormányhivatal. Alsónémedi önkormányzata szeretne beszállni peres félként Dunaharaszti oldalán a megindított perbe, amelynek első fordulója 2023. május 10-én lesz. Ugyancsak csatlakozhatnak a perhez a polgármester elmondása szerint az ügyben érintett ingatlanok tulajdonosai is, hogy ők is hozzájáruljanak a bányanyitás megakadályozásához.

Alsónémedi polgármestere ismertette azt a képviselő-testületi határozatot, amelyben felhatalmazást kapott, hogy eljáron ez ügyben. Ennek a határozatnak a melléklete egy aláíró ív képezi, amelyet az ügyet támogatók szignójukkal erősíthették meg a helyszínen, és ezt megtehetik a polgármesteri hivatal recepcióján is a következő időszakban.

Elhangzott, hogy az érintett ingatlanok értékesíthetősége jelentősen csökkenne a bányanyitás miatt. A környéken lakók életkörülményei jelentősen romlanának a zaj és a porhatás miatt. Veszélybe kerülne a nagyközség vízkészlete, a kitermelt sóder elszállítása pedig szabályosan nem oldható meg.

Az eseményt szervező dr. Izsák Orsolya ügyvéd. fotó: dho

A lakossági fórumot szervező dr. Izsák Orsolya, ügyvéd elmondta, hogy ő is az érintett területen lakik.  A jogász résztelesen idézte Dunaharaszti ügyvédjének keresetlevelét, amelyben 4 pontban szedte össze a város kifogásait a bányanyitással kapcsolatban:

  • A környezetvédelmi hatástanulmány (amely a környezetvédelmi engedély alapja), szakértői jogosultság nélkül készült.
  • Dunaharaszti településrendezési terve nincs összehangban a bányanyitási tervekkel, és ezen nem is kíván változtatni a város.
  • A felszínalatti vizek hatályos jogszabályok által előírt védelmét megsértik a bányanyitási szándékkal.
  • Valamint hiányzik a tervezett rekultiváció részletezése, és a munkagépek környezetterhelése.

Az ügyvédnő bejelentette, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó lakosokat a peres eljárásban ő fogja képviselni. Ez az érintetteknek anyagi terhet nem jelent majd. A csatlakozók egy másik íven, aláírásukkal és adataikkal jelezhették szándékukat.

(dho)